Холидеј Ин (англиски: Holiday Inn) е меѓународен синџир на хотели основан како дел од британската групација на хотели IHG. Иако започнал како ланец на мотели, денес е еден од најголемите хотелски синџири со 3,414 објекти на глобално ниво.[1][2] Преку 100 милиони посетители дневно ги користат услугите на Холидеј Ин ширум светот.[3]

Холидеј Ин
OснованаМемфис (Тенеси)
(1 август 1952)
СедиштеАтланта (Џорџија), САД
Опслужувано
подрачје
Америка, Европа, Среден Исток, Африка, Азија
Дејностхотелиерство
Услугихрана, сместување, состаноци, пансиони
Матично
претпријатие
InterContinental Hotels Group
ОдделенијаHoliday Inn Express
Порталholidayinn.com

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. „Holiday Inn Express information page“. 
  2. „Holiday Inn information page“. 
  3. „Supplementary Information“ (PDF). International Hotels Group. 31 март, 2009. конс. 6 јуни, 2009. 

Надворешни врскиУреди