Херкуланеум

римски град

Херкуланеум (италијански: Ercolano) — антички град во Кампанија кој исчезнал за време на ерупцијата на вулканот Везув на 24 август 79 година. Според легендите, градот бил основан од Херкул а на неговото место денес е сместен италјанскиот град Ерколано.

Галерија уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди