Хатиџе султан

Хатиџе Султан (1496, Одрин - 1538, Цариград ) - отоманска принцеза, ќерка на султанот Селим I и Ајше Хафса Султан. Била сестра на Султан Сулејман I.

Хатиџе султан
Сопружник Искендер
Паргали Ибрахим-паша
Деца
Хуриџихан султан
Шехзаде Осман
Династија Отоманска династија
Татко Селим I
Мајка Ајше Хафса султан
Роден(а) 1496
Одрин
Починал(а) 1538 (42 година)
Цариград
Почивалиште Џамија Јавуз Селим
Вероисповед ислам

Таа била позната по нејзиниот брак со Ибрахим Паша - десна рака на султанот Сулејман. Султанот на Хетиџе и Ибрахим им подарил една огромна раскошна палата.

БиографијаУреди

Хатиџе султан била родена во 1496. Првично била мажена за Искендер Беј кој подоцна починал. Потоа била венчана за Паргали Ибрахим Паша, кој бил назначен за Голем Везир во 1523 и со оваа функција работел 13 години. Била влијателна во Империјалниот Харем, а по смртта на нејзиниот маж во 1536, таа наследила големо богатство кое го оставила на своите две деца.

Во 1536, Паргали Ибрахим Паша бил егзекутиран од страна на братот на Хатиџе ( Султан Сулејман I ).

Има шпекулации дека Хатиџе извршила самоубиство после жалењето по мажот ѝ. Умрела само после две години од смртта на мажот ѝ, кога имала четириесет и две години.

Нејзината смрт е прашање на контроверзност, таа умрела или во 1538 или 1582.

Појава во литературата и популарната култураУреди

Во ТВ серијата ,,Величенствениот", Хатиџе Султан ја глуми турската глумица Селма Ергеч.