Сепса преставува појава на микроорганизми во крвта.

Сепса
Bloodculturetubes.JPG
Шишенца со крвни култури: пороткалово шишенце за анаеробни микроорганизми,синото за аеробни микроорганизми и жолтото за педијатрија
Класификација и надворешни извори
Специјалностзаразна болест[*]
МКБ-10A40A41
МКБ-9995.91
DiseasesDB11960
MedlinePlus000666
MeSHD018805


Надворешни врскиУреди

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори