Француски Чад

Француски Чад (француски: Tchad) — француска колонијална територија во федерацијата на Француска Екваторска Африка во периодот од 1900 до 1960 година. Земјата се наоѓала на територијата на Чад. Колонијата била основана на 1900 година кога била формирана Воена територија на Чад. Од 1905 година, Чад бил вклучен во федерацијата на француски колонијални територии во Средна Африка, позната од 1910 година под името Француска Екваторска Африка, а во 1920 година бил познат како колонија Чад. Во текот на оваа владеење, земјата била во голема економска криза, населението главно се користело за трговија со робови, модернизацијата на инфраструктурата била на залудно ниво. Единствено кое Франција имала корист како суровина од земјата бил памукот.

Француски Чад[1]
Tchad
Составен дел на Француска Екваторска Африка

 

 

 

1900–1960
 


Знаме

Химна
La Marseillaise  •  La Tchadienne
Главен град Нџамена
Јазици француски
Вероисповед ислам, христијанство, традиционални африкански религии
Уредување Колонија
(1900–1946)
Прекуокеанска територија
(1946–1958)
Автономна република
(1958–1960)
Историски период 20 век
 -  Основање 5 септември 1900
 -  Обединета со Убанги-Шари 11 февруари 1906
 -  Интегрирана во Француска Екваторска Африка 15 јануари 1910
 -  Одделна колонија 17 март 1920
 -  Променет статус во прекуокеанска територија 27 октомври 1946
 -  Автономија 28 ноември 1958
 -  Независност 11 август 1960
Површина
 -  1943[3] 1194508 км²
 -  1950[2] 1283993 км²
Население
 -  1936[2] 1432600 
 -  1943[3] 1432555 
     Густина 1.2 жит/км²
 -  1950[2] 2241000 
     Густина 1.7 жит/км²
Валута француски франк

По Втората светска војна, Французите дозволиле ограничена застапеност на африканското население во управувањето, воведувајќи го патот кон судирот во политичката сцена меѓу Чадската прогресивна партија со седиште во Чад и Исламската конзервативна чадска демократска унија. На крајот прогресивната партија победила и на земјата и донела независност во 1960 година под раководство на Франсоа Томбалбаје.

НаводиУреди

 1. Името на територијата било променето неколкупати за време на францускиот колонијален период:
  • Воена територија на земји и протекторати на Чад / (Territoire militaire des pays et protectorats du Tchad) - 5 септември 1900 - 5 јули 1902 година.
  • Реон на територијата и протекторатот на Чад / (Circonscription des pays et protectorats du Tchad) - 5 јули 1902 - 29 декември 1903.
  • Територија на Чад / (Territoire du Tchad) - 29 декември 1903 - 11 февруари 1906 година.
  • Воена територија на Чад / (Territoire militaire du Tchad) - 11 февруари 1906 - 14 мај 1915 година.
  • Територија на Чад / (Territoire du Tchad) - 14 мај 1915 - 17 март 1920 година.
  • Колонија Чад / (Colonie du Tchad) - 17 март 1920 - 30 јуни 1934 година.
  • Регион Чад / (Регион du Tchad) - 30 јуни 1934 - 31 декември 1937 година.
  • Територија на Чад / (Territoire du Tchad) - 31 декември 1937 - 28 ноември 1958 година.
  • Република Чад / (République du Tchad) - 28 ноември 1958 - 11 август 1960 година.
 2. 2,0 2,1 Britannica Book Of The Year 1953
 3. The Americana Annual 1946