Фес (капа)

Турска капа

Фес (турски: fes, арапски: طربوش) – капа во форма на пресечен конус, црвена, обично со црн пискул закачен на средината од врвот, карактеристична за Турците[1].

Женски фес со перчинчиња од Народниот музеј во Крушевац

Потекло на поимотУреди

Фесот го добил името по градот Фес, престолнина на Кралството Мароко до 1927 година.

РаспространетостУреди

Фесовите се распространети во исламскиот свет, најмногу во последниот век од историјата на Османлиското Царство. Во текот на 1826 година, османлискиот султан Махмуд II, по ликвидирањето на јаничарскиот корпус, со ферман наредува сите чиновници и наемни војници задолжително да носат фесови. Во 1925 година, турскиот претседател Мустафа Кемал Ататурк го забранува носењето фесови.

НаводиУреди