Галатасарајски лицеј

средно училиште во Истанбул
(Пренасочено од Училиште Галатасарај)

Галатасарајски лицеј (училиште Галатасарај) е средно училиште кое се наоѓа во Истанбул, Турција. Ова училиште е едно од највлијателните во земјата. Било основено во 1481 година како едно од најстарите османлиски училишта, и втора најстара образовна институција во градот по Истанбулскиот универзитет којшто бил основан во 1453 година. Интересен факт е тоа што ФК Галатасарај, којшто во 2000 година го освоил купот на УЕФА било формирано во ова училиште. Училиштето членува во т.н. клуб на Галатасарај, во кое членуваат и Универзитетот Галатасарај и Галатасарајскиот спортски клуб. Името на училиштето во превод значи “Дворецот Галата“, бидејќи објектот се наоѓа во регионот Галата, во близина на кулата Галата, во Бејоглу.

Галатасарајски лицеј
Lycée de Galatasaray
Galatasaray High School
Galata Sarayı Enderun-u Hümayunu
Galatasaray
Mekteb-i Sultanisi
Mekteb-i Sultani

Galatasaray Lisesi logo.svg
Место
Општина: Галата, Бејоглу
Место: Истанбул, Турција
Основни информации
Настава на: турски
Контакт информации

Образованието се одвива на француски и турски јазик. Исто така се изучува и англиски и италијански јазик. Нормално, постојат услови за изучување и на другите светски јазици како: персиски, арапски, латински, грчки и.т.н. Образованието е распределено на осум години.

Видете истоУреди

Надворешни врскиУреди

НаовдиУреди