Државен универзитет во Тетово

Државниот универзитет во Тетово (албански: Universiteti Shtetëror i Tetovës) ― еден од трите државни универзитети во Република Македонија и се наоѓа во градот Тетово. Наставата главно се одвива на албански јазик, но исто така и на македонски и други јазици.

Универзитет во Тетово
TetovaUniversity1.gif
Основан4 јуни 1994
РекторВулнет Амети
МестоТетово, Република Македонија
www.unite.edu.mk

ИсторијаУреди

Основан бил на 4 јуни 1994, на основачкото собрание свикано од Културната заедница на Албанците во Македонија, во својство на основач, додека иницијатор, идеатор и потписник на документите за основање на Универзитетот и за именување на привремените органи на универзитетот бил проф. Абдула Мехмети, претседател на Културната Заедница на Албанците во Македонија. Како државен универзитет останува непризнаен од властите сè до јануари 2004 кога бил донесен Законот за основање на Државниот универзитет во Тетово од страна на Собранието на Република Македонија. Прв ректор на Тетовскиот Универзитет бил проф. д-р Фадиљ Сулејмани (1995-2003), а потоа и проф. р-р Рамиз Абдули (јануари-март 2003), проф. д-р Неџбедин Беадини (2003-2006), проф. д-р Сади Беџети (2006-2009), проф. д-р Агрон Река (2009-2012). Моментален ректор на универзитетот е проф. д-р Вулнет Амети.[1]

ПоделбаУреди

 
Факултетот за уметности.

Во моментов при универзитотот има 14 факултети и еден институт:[2]

НаводиУреди

  1. „За нас/Досегашни ректори“. Државен универзитет во Тетово. Архивирано од изворникот 2022-07-09. Посетено на 19 септември 2022.
  2. „За нас/Органограм“. Државен универзитет во Тетово. Архивирано од изворникот 2022-07-09. Посетено на 19 септември 2022.

Надворешни врскиУреди