ФОН е создаден во 2003 година како Европски Универзитет - Република Македонија. Од 2006, универзитетот егзистира под брендот ФОН-Универзитет. Универзитетот е комплетна институција која оди во чекор со современите светски образовни трендови и своето име го гради врз цврстите темели на најквалитетниот стручен кадар од државата и надвор, притоа користејќи ги сите модерни средства и методи за едукација.

ФОН Универзитет
Лого на универзитетот
Зградата на универзитетот
ВидПриватен Универзитет
Основан2003
РекторПроф. Д-р Нано Ружин
Студенти5300
МестоСкопје, Република Македонија
fon.edu.mk

Факултети

уреди

Во моментов ФОН-Универзитетот има акредитирано 10 факултети:

  • Факултет за правни науки
  • Факултет за политички науки
  • Факултет за применети странски јазици
  • Факултет за детективи и безбедност
  • Факултет за економски науки
  • Факултет за животна средина
  • Факултет за информациски и комуникациски науки
  • Факултет за спорт и спортски менаџмент
  • Факултет за арт и дизајн
  • Филозофски факултет

Студии

уреди

Универзитетот нуди до-дипломски, пост дипломски студии и докторски студии на сите од акредитираните факултети. Студирањето на ФОН се врши по Болоњскиот процес, со примена на европскиот систем за префрлање на кредити.