Универзитет Евро-Балкан

Приватен универзитет во Скопје, Македонија

Приватен универзитет - Универзитет Евро-Балкан (ЕУБА) - приватен акредитиран универзитет на подрачјето на Република Македонија кој изникнува од темелите на Институт Евро-Балкан. Основан во 1999 година, Универзитетот Евро-Балкан долго време е дом на критичко размицлување прогресивно образование и совесна заедница. Од 2007 година доби и акредитации за организирање на постдипломски студии поврзани со прашањата на родот, културата, југоисточна Европа и Византија.

Универзитет „Евро-Балкан“
латински: universitas euro-balcanum
Поранешно име
Институт за општествени и хуманистички истражувања „Евро-Балкан“
ГеслоNecesse est credere unam tantum esse potentiam absolutam
Видприватен универзитет
Основанјануари 20 1999 (1999-01-20)
ПретседавачОмер Аслан
РекторВесна Матијашевиќ Покупец
ДиректорШ. Кан Џеладин
МестоСкопје, Република Македонија
КампусУрбан
Бои     Европско Сино
     Балканско Црвено
euba.edu.mk

Факултети уреди

  • Факултет за културолошки студии
  • Факултет за глобални студии
  • Факултетот за студии на Југоисточна Европа
  • Факултет за туризам
  • Факултет за применети уметности

Институти уреди

  • Институт за социјални и хуманитарни студии
  • Институт за судска информатика
  • Институт за одржлив развој

Други внатрешни организациони единици уреди

  • Високата школа за банкарство и финансии

Надворешни врски уреди