Ум Ар-Расас (арапскиأم الرصاص) е археолошки објект кој се наоѓа во Јордан и содржи останки од времето на Римското Царство, Византија и почетокот на муслиманската цивилизација. Поголемиот дел од овој археолошки тип сѐ уште не е испитан ниту раскопан. Досега има се има откриено неколку цркви. Во 2004 година бил вклучен во списокот на УНЕСКО во 2004 година.

Ум Ар-Расас
светско наследство на УНЕСКО
Критериумi, iv, vi
Навод1093
Запис2004 (28th заседание)

Најважниот пронајдок е мозаикот од црквата Свети Стефан. Тој бил направен во 785 година, а откриен во 1986 година. Тој е и најголемиот зачуван мозаик во Јордан. Во централен план се изобразени сцени од лов и риболов.