Улаѕимир Караткевич

белоруски писател

Улаѕимир Сјамјонавич Караткевич (белоруски: Уладзімір Сямёнавіч Караткевіч; 26 ноември 193025 јули 1984) — белоруски романтичен писател.

Караткиевич како студент

Животопис

уреди

Караткиевич е роден во 1930 година во регионот Орша, Витепска област.

Во 1954 година, тој дипломирал на одделот на Филолошкиот Факултет во Киев, а подоцна предавал за првпат во селско училиште во регионот на Киев во Украина, како и во неговиот роден град, Орша во Белорусија. Подоцна, тој завршил напредни курсеви за литература во 1960 година, како и кинематографија во 1962 година, во Москва. Тогаш литературата станала неговата главна окупација. Негова прва објавена работа била една песна, која се појавила во 1951 година, кој подоцна била проследена со три збирки поезија. Подоцна, тој се свртел кон прозата, и оттогаш има објавено голем број на раскази, збирки право Чазенија, окото на тајфунот, од минатите векови, и други. Тој, исто така ги напишал романите на Незаборавниот и темен замок Олшански. Веројатно најпопуларната работа издадена на Караткиевич е романот кралот Стах е Дивиот Хант (Дзікае паляванне караля Стаха, 1964). Неговите романи се занимаваат претежно со историското минато на Белорусија, вклучувајќи го востанието во јануари 1863 - 1865 година. Исто така, Караткевич напишал голем број на драми, есеи, статии, сценарија за кратки и долгометражни филмови, но и некои многу интересни детективски и авантуристички приказни. Книжевните дела на Караткиевич се означени од страна на романтизмот, богатите слики, и воодушевување. Примател е на неколку национални книжевни награди, тој има силно влијание на понатамошниот развој на историски теми во белоруската книжевност. Починал во 1984 година во Минск.

Литературно дело

уреди
  • Leonids нема да се врати на Земјата, Минск, 1982