Трајко С. Војнески

Трајко С. Војнески (Пешталево, Прилепско, 28 март 1960) — македонски поет.

БиогарфијаУреди

Трајко Војнески е роден во село Пешталево, Прилепско во 1960. Уште од основно училиште изразил љубов кон пишаниот збор и започнал да пишува поезија и проза. Во 1995 излегува од печат неговата прва зборка на песни „Цветови“, а подоцна во 2000 година ја издава љубовната збирка „Те сакам љубов моја“[1]. Со оваа книга се приближува конс тилот на љубовните песни на францускиот поет Жак Превер. Живее и работи во Скопје.

НаводиУреди

  1. Трајко Војнески, „Те сакам љубов моја“, CIP-Каталогизација во публикација Народна и универзитетска библиотека „Св. климент Охридски“- Скопје