Тор Аулин (шведски: Tor Aulin , р. 10 септември 1866 година, Стокхолм - 1 март 1914 година, Салтсјобаден) - шведски виолинист, диригент и композитор.

Тор Аулин шведски диригент
Тор Аулин шведски диригент

Биографија и творештво

уреди

Во 1883 година дипломирал како виолинист на Конзерваториумот во Стокхолм (класа на Карл Јохан Линдберг ). Од 1884 до 1886 година стажирал во Берлин кај Емил Сорет (виолина) и Филип Шарвенка (композиција). Во 1889 - 1902 година работел како концерт мајстор во оркестарот на Кралската шведска опера. Во 1887 година, тој го основал првиот постојан гудачки квартет во Шведска (Аулинновиот гудачки квартет), со кој интензивно патувал низ целата земја и во странство, вклучително и во Русија, изведувајќи редовен класично-романтичен репертоар, како и дела од скандинавските композитори (првенствено, Ф. Бервалд). Од раните 1900 -ти. В. Стенхамар постојано настапувал со квартетот (како пијанист). Квартетот престанал да постои во 1912 година.

Од 1900 година, Аулин се повеќе се занимавал со работа: во 1902-1909 година. го режирал оркестарот на концертното друштво во Стокхолм, со овој оркестар за прв пат (1905 година) ја извел Sinfonie singulière на Бервалд. Во 1909-1912 година. диригирал со симфонискиот оркестар во Гетеборг.

Како композитор, Тор Аулин е најпознат по својот трет концерт за виолина (оп. 14 во c-moll). Покрај тоа, тој напишал соната за виолина, скици и други камерни дела за виолина, музика за драмата од Аугуст Стриндберг „Г -дин Олоф“, многу романси и песни (вклучително и фолклорни текстови).

Неговата сестра Волборг Аулин (1860-1928) е пијанист и композитор.

Литература

уреди
  • Лејтон Р. Аулин, Тор // Новиот речник на музика и музичари во Гроув. Лондон; Newујорк, 2001 година.
  • Pâris A. Le nouveau dictinaire des interpretès. Париз: Роберт Лафонт, 2015 година. ISBN 978-2-221-14576-0 .

Надворешни врски

уреди