Тортиља — мало, тркалезно и тенко лепче од пченкарно или пченично брашно.[1] Вообичаено тестото за тортилјите се прави без квасец.

Тортиља
Tortilla2.JPG
Видлеб
Место на потеклоМезоамерика
Главни состојкибрашно

Првично ја правеле домородците на Мезоамерика.

Потекло на поимотУреди

На шпански јазик, „тортиља“ значи „мало лепче“.

ВидовиУреди

 
Мексиканска жена подготвува тортилји.

Пченкарна тортиљаУреди

  Главна статија: „Пченкарна тортиља.

Тортилјите направени од пченка се најстариот вид тортилји и се многу популарни во Мексико и Средна Америка.

Пченична тортиљаУреди

  Главна статија: „Пченична тортиља.

Пченица не била одгледувана во Америка пред доаѓањето на Европејците, но денес од нејзиното брашно најчесто се спремаат тортилјите. Пченичните тортилји вообичаено содржат сало и сол, а другата подготовка и готвење е идентично со пченкарните тортилји. Пченичните тортилји се користат за бурита, такоа и други текс-мекс јадења, особено за оние кои се јадат со раце, бидејќи пченичните тортилји подобро го чуваат филот од пченкарните тортилји.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди