Тако

Мексиканско јадење што се состои од пченка или пченица тортила здипли или валани околу пополнување

Тако — традиционално мексиканско јадење кое се состои од тортиља, направена од пченкарно или пченично брашно, наполнета со фил или обмотана околу филот. Такото главно се јаде со голи раце. Такото може да се направи со различни филови, вклучувајќи говедско, свинско, пилешко, морска храна, зеленчук и кашкавал, овозможувајќи голема разновидност. Тие често се гарнираат со разни мирудии, како што е салса, гвакамоле или кисела павлака и зеленчук, како и зелена салата, кромид, домати и чили. Такоата се заедничка форма на антиохито, или мексиканска улична храна, кои се шират низ целиот свет.

Тако
Три варијанти на тако
Видјадење со раце (без прибор)
Место на потеклоМексико
Главни состојкитортиља, месо, зеленчук, сирење

Такото може да се спореди со слична храна, како што е буритото, кои често се многу поголеми и свиткани наместо преклопени, такоата кои се свиткани и пржени, или халупи/тост, во кои тортиљата се пржи пред да биде наполнета.