Томас (Прв војвода од Глостер)

Томас (7 јануари 1355 - 8 септември 1397) бил тринаесетто дете на англискиот крал Едвард III и кралицата Филипа.

Томас
војвода од Глостер и од Омал, Ерл од Есекс и од Бакингем

ThomasWoodstock.jpg
Ерл од Бакингем
Сопружник Елеонора
Деца
Хамфри
Ана
Јоана
Изабела
Филипа
Династија Династија Плантагенет
Татко Едвард III
Мајка Филипа

Томас бил роден во Вудстокската палата во Оксфордшир. Во 1376 година се оженил за Елеонора, стекнувајќи се со титулата Ерл од Есекс, како и со титулата Седми Ерл од Херфорд. Нејзината помлада сестра се омажила за идниот Хенри IV. Во следните години тој се стекнал и со титули како Ерл од Бакингем, во 1385 година со Војвода од Омал како и со титулата Војвода од Глостер.

Како ерл од Бакингем, тој командувал со една од најголемите кампањи во тоа време, насочени против Бретања и противниците на Јован IV.

Тој станал лидер во бунтот кој бил организиран од страна на лордовите и моќните аристократи во соборувањето од престолот на кралот Ричард II. Сепак, Ричард по ова бил затворен во Кале каде бил убиен. Ова според некои предизвикало дополнително незадоволство кај англиските благородници.