Токомериј,[1][2] познат и како Тихомир,[3][4] ― татко на Басараб, кој ќе стане првиот независен војвода на Влашка.[1] Многу романски историчари, како Влад Георгеску и Марсел Попа, веруваат дека Токомериј бил војвода во Влашка, кој го наследил Барбат, кој владеел околу 1278 година;[3][4] други, како што е Тудор Салегеан, го нарекуваат месен владетел чиј статус не може да се одреди.[1]

Име уреди

Името на Токомериј е познато само од дипломата издадена од Карло I Унгарски на 26 ноември 1332 година.[2] Дипломата се однесува на „расколничкиот Басараб, син на Токомериј, нашиот неверен Влав“. („Basarab, filium Thocomerii, scismaticum, infidelis Olahus Nostris“).[2]

Унгарецот Ласло Рашоњи му го наоѓа името од едно куманско и татарско име, Ток-тамир („стврднат челик“),[5] и се однесува на џингиски кнез, Токтомер, наведени во Руските анали во 1295 година како им се верни во Крим.[2] Според Иштван Вашари, дури и ако таткото на Басараб имал туркиско име, оваа личност во никој случај не може да се поистовети со џингиски кнез, бидејќи потеклото од Џингис Кан било прашање од такво значење што никој не можел, ниту би сакал, да го прикрие.[2]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Sălăgean, Tudor. Romanian Society in the Early Middle Ages (9th-10th Centuries).
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Vásáry, István. Cumans and Tatars: Oriental Military in the Pre-Ottoman Balkans, 1185-1365.
  3. 3,0 3,1 Georgescu, Vlad. The Romanians: A History.
  4. 4,0 4,1 Treptow, Kurt W.; Popa, Marcel. Historical Dictionary of Romania.
  5. Djuvara, Neagu. Thocomerius - Negru Vodă. Un voivod de origine cumană la începuturile Tării Româneşti.

Извори уреди

  • Djuvara, Neagu: Thocomerius – Negru Vodă. Un voivod de origine cumană la începuturile Tării Româneşti /Токомериј - Негру Вода: Војвода од куманско потекло на почетоците на Влашка/, Humanitas, 2007
  • Георгеску, Влад (автор) -Калинеску, Матеј (уредник) -Блеј-Вроман, Александра (преведувач): The Romanians – A History ; Ohio State University Press, 1991, Колумбус; ISBN 0-8142-0511-9
  • Салагеан, Тудор: Romanian Society in the Early Middle Ages (9th-10th Centuries); Јоан-Аурел Поп-Јоан Болован (Уредници): History of Romania: Compendium; Романски културен институт (Центар за трансилвански студии), 2006 година, Клуж-Напока;ISBN 978-973-7784-12-4
  • Трептоу, Курт В. - Попа, Марсел: Historical Dictionary of Romania (табела ‘Rulers of Romania - Wallachia’); The Scarecrow Press, Inc., 1996, Ланам (Мериленд, САД) и Фолкстон (Обединетото Кралство);ISBN 0-8108-3179-1
  • Вашари, Иштван: Cumans and Tatars: Oriental Military in the Pre-Ottoman Balkans, 1185-1365; Cambridge University Press, 2005, Кембриџ; ISBN 0-521-83756-1
Претходник
Барбар
(?) Војвода во Влашка
(непознато – ок. 1310)
Наследник
Басараб I