Тања Савиќ (Радинац, 20 март 1985 ) е српска поп-фолк пејачка.

Тања Савиќ(Април 2010)

БиографијаУреди

Родена е на 20 март 1985 година во Радинац, кај Смедерево . Детството го поминала во Смедеревска Паланка. Станала позната благодарение на учеството во музичкиот натпревар на Ѕвездите на Гранд(2004), на кој го освоила трето место. Истата година ја снимила својата прва песна За мое добро, кој станал голем хит, а за која текстот го напиша Марина Туцаковиќ . Следната година го издаде својот прв албум Така млада со хитовите:Така млада (Тако млада), Како бродови(Као бродови), Минута љубов (Минут љубави), Стани(Стани), таго(Туго), Зошто во образот ме бакнуваш(Зашто ме у образ љубиш), За мое добро(За моје добро), Играчка, В година еден ден(У години један дан). Во 2006 година учествувала на Првиот Гранд фестивал и го освоила второто место. Истата година ја отпеала песната Сукњица во филмот Гуча . Учествувала на Беовизија 2007 година со Бане Мојиќевиќ со песната Симпатија . На Гранд фестивалот во 2008 година го освоила четвртото место со песната Златник. Во јуни истата година го издала својот втор студиски албум . Најголемите хитови од албумот се: златник(Zlatnik), Потписот мој (Потпис мој),Ало, мамо, Црвена буква(Црвено слово) ... Во филмот Српски лузни во 2009 година, ја отпеала песната Каде љубовта патува(Gde ljubav putuje). Во декември 2009 година, таа го издала својот трет албум - Сестри по солзи . На Гранд фестивалот во 2010 година го освоила второто место со песната Инцидент. По бракот се преселил во Австралија, а во 2013 година се вратил на сцената. Во 2014 годин таа бил една од учесниците во шоуто за таленти Твоето лице звучи познато .[1] Таа година Тања соработувала со Дарко Лазиќ и песната Ти си таа(Ти си та) која наиде на добри реакции кај публиката. Следната година ја објавува соло песната Ѓердани .[2]

Тања го имала својот голем повраток во 2016 година со песната Швалер, која има околу 25 милиони прегледи на Јутјуб и воедно е еден од најголемите хитови во Србија таа година. На почетокот на 2017 година Тања ја објави песната Простачка(Простакуша), која го повторила успехот од претходната. На крајот на 2017 година, Тања објави песна со помодерен звук , Очи со боја на виски(Очи боје вискија) (соработка со раперите Корона и Римски), која била уште поуспешна од претходните две. Во мај 2018 година, за еден месец, Тања ја објави баладата Соба на заблуди(Соба заблуде), а потоа во јуни, уште еден дует со Корона и Римски со песната Злосторник без доказ(Злочин без доказа). Во есента истата година, тој ја објави песната Погрешна адреса .[2] По десет години, во декември 2019 г. го издаде својот четврти албум - Странци.[3]

ДискографијаУреди

  • Толку млада (2005)
  • Тања Савиќ (2008)
  • Сестрите по солзи (2009)
  • Странци (2019)

СингловиУреди

  • Посилен пол (2005 година)
  • Полудела ( Гранд фестивал, 2006)
  • Здолниште ( филм Гуча, 2006)
  • Симпатија (дует со Бане Мојиќевиќ ), Беовизија (2007)
  • Златник ( Гранд фестивал, 2008)
  • Каде љубовта патува (филм српски лузни, 2009)
  • Инцидент ( Гранд фестивал, 2010)
  • Хотел за изгубени души (2013)
  • Виша сила (2013)
  • Тврдина од љубов (2014)
  • Дождливо лето (дует со Стеван Анѓелковиќ ) (2014)
  • Ти си таа (дует со Дарко Лазиќ ) (2014)
  • Гинисов рекорд ( Гранд фестивал, 2014)
  • Ѓердан (2015)
  • Швалер (2016)
  • Простачка (2017)
  • Очи со боја на виски (дует со Корона и Римски ) (2017)
  • Соба на заблудата (2018)
  • Злосторник без докази (дует со Корона и Римски ) (2018)
  • Погрешна адреса (2018)

ВидеографијаУреди

Музичко видео година Режисерот
Здолниште 2006 година -
Таму Далеку 2006 година
Каде што патува љубовта 2008 година -
Инцидент 2010 година Дејан Миличевиќ
Дождливо лето 2014 година LOONEYRAMA
Ти си тој 2014 година Марко Арсиќ
Ѓердан 2015 година Дејан Миличевиќ
Швалер 2016 година Visual Infinity
Простачка 2017 година Visual Infinity
Очи со боја на виски 2017 година Ѓорѓе Трбовиќ
Соба на заблуда 2018 година Борис Зец
Злосторник без докази 2018 година Андреј Илиќ
Погрешна адреса 2018 година TOXIC ENTERTAINMENT
Не си за љубов 2019 година NN Media
Брза помош 2019 година NN Media
Лага, лага 2019 година Петар Драшковиќ, Марко Тодоровиќ
Осудени на болка 2019 година NN Media
Bye, Bye 2019 година Петар Драшковиќ, Марко Тодоровиќ
Странци 2019 година NN Media
Сирачиња 2020 година Visual Infinity
Панцир 2020 година NN Media
Повторно 2020 година NN Media
Во темница 2021 година Ведад Јашаревиќ

ФестивалиУреди

  • 2006 година Гранд фестивал - Полудела - второ место
  • 2007 година Беовизија - Симпатија - дует со Бане Мојиќевиќ
  • 2008 година Гранд фестивал - златен медал - четврто место
  • 2010 година Гранд Фестивал - Инцидент - второ место
  • 2014 година Гранд фестивал - Гинисов рекорд - четврто место

ДуетиУреди

  • 2006 година Еден ден во годината - со Дарко Филиповиќ
  • 2007 година Симпатија - со Бане Мојиќевиќ
  • 2014 година Дождливо лето - со Стеван Анѓелковиќ
  • 2014 година Ти си тој - со Дарко Лазиќ

НаводиУреди

  1. „Tvoje lice zvuči poznato: Tanja Savić“. Архивирано од изворникот на 19. 11. 2015. Посетено на 19. 11. 2015. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
  2. 2,0 2,1 „Таnja Savić“. Biografija. Посетено на 4. 2. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  3. DUGOVI, KUĆA, KRIZA U BRAKU.. TANJA SAVIĆ OTVORENO O SVEMU O ČEMU SE ŠUŠKALO! pulsonline.rs

 

Надворешни врскиУреди