Суровина — основен материјал кој се преработува со цел да се добијат стоки (производи или полупроизводи).[1]

Латекс собран во замка од гумено дрво

Такви примери се каучукот, јагленот, железната руда, дрвената граѓа, сировата нафта, па дури и воздухот и водата.

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

  • Номенклатура на суровини и материјали, 2008 (PDF). Скопје: Државен завод за статистика на Република Македонија. 2010. ISBN 978-9989-197-87-1.
  • Коевска-Максимовска, Снежана (2013). Суровини за II година хемиско-технолошка струка (PDF). : Министерство за образование и наука на РМ. ISBN 9786082261027.[мртва врска]