Стрептокиназа

Стрептокиназа (SK) е тромболитичен лек и ензим.[1] Како лек се користи за разложување на тромби во некои случаи на миокарден инфаркт, пулмонален емболизам, и артериски тромбоемболизам.[2] Типот на миокарден инфаркт при кој се употребува е миокарден инфаркт со ST елевација (STEMI).[3] Се користи како интравенска инјекција.[2]

Стрептокиназа
Sk surface 3.png
Комплекс на каталитичкиот домен на хуманиот плазмин и стрептокиназа
Клинички податоци
AHFS/Drugs.com
Бременосна
категорија
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Начин на
примена
intravenous
Идентификатори
CAS-број9002-01-1
ATC кодB01AD01
DrugBank00086
Хемиски податоци
ФормулаC2100H3278N566O669S4
Моларна маса47,286.7

Несаканите ефекти вклучуваат наузеа, крвавење, низок крвен притисок, и алергиски реакции.[2] Не се препорачува да се употребува по вторпат текот на животниот век.[2]

Стрептокиназата била откриена во 1933 година од Бета хемолитички стрептококи.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Sikri N, Bardia A (2007). „A history of streptokinase use in acute myocardial infarction“. Texas Heart Institute Journal. 34 (3): 318–27. PMC 1995058. PMID 17948083.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 WHO Model Formulary 2008 (PDF). World Health Organization. 2009. стр. 291–292. ISBN 9789241547659. Архивирано од изворникот (PDF) на 13 December 2016. Посетено на 8 December 2016.
  3. „Streptokinase 1,500,000 iu - Summary of Product Characteristics (SPC) - (eMC)“. www.medicines.org.uk. 1 July 2015. Архивирано од изворникот на 20 December 2016. Посетено на 14 December 2016.