Крвавење, познато и како хеморагија претставува губиток на крв од циркулаторниот систем.[1] Крвавењето може да биде внатрешно, кога крвта истекува во организмот, и надворешно низ некои отвори како вагината, устата, носот, увото или анусот, или преку повреда на кожата.

Крвавење
Крвавење на човечки прст
Класификација и надворешни извори
Специјалностургентна медицина[*]
МКБ-10R58
MeSHD006470

Наводи Уреди

  1. „Bleeding Health Article“. Healthline. Архивирано од изворникот на 2012-09-04. Посетено на 2007-06-18.