Стојан Радовски

Стојан Радовски ( 1923 во Бродец (Скопско)14 септември 1945 во ) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

ЖивотописУреди

Потекнувал од сиромашно семејство. Основно училиште заврши во селото, а потоа им помагал на домашните во земјоделската работа. Стапил во Шеснаесеттата македонска ударна бригада. Учествувал во борбите на Косово, а потоа заминал за Срем, каде со успех завршил военополитичка обука. Одлично го совладал ракувањето со новоприменото оружје. Бил учесник во пробивот на Сремскиот фронт и во борбите се до завршувањето на војната. Но, и потоа, кога во Југославија почнала обновата и изградбата на земјата, сè уште се борел за ликвидирање на одметнатите банди. Во една од многубројните борби против нив, загинал на 14 септември 1945 година.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Беа, загинаа, останаа. Скопје: Историски Архив - Скопје. 1969. стр. 120. На |first= му недостасува |last= (help)