Стефан Маневски

Стефан Маневски (25 декември 1934, Скопје12 август 1997, Скопје, Македонија) — македонски скулптор и професор [1].

Стефан Маневски
Роден 25 декември 1934
Скопје,  Кралство Југославија
Починал 12 август 1997
Скопје,  Македонија
Националност македонец
Занимање скулптор, професор

ЖивотописУреди

Дипломирал (1960) и магистрирал (1963) на Академијата за ликовни уметности во Белград. Ретроспективна изложба имал во Скопје (МСУ, 1999). Маневски е еден од доајените на Друштвото на ликовните уметници на Македонија. Бил професор на Факултетот за ликовни уметности во Скопје.

ТворештвоУреди

Неговите почетоци (1963/64) биле врзани за инвентивната серија енформелни цртежи, додека скулпторните реализации од 1966 г. се конципирани со метални фрагменти (Миг на времето, 1966). Подоцна скулптурите ги сведува на објекти со оптички ефекти и со разбрануванаобоена површина (Светлосен информатор 2, 1983). Во Музеј на современа уметност Скопје ,постои богата и значајна колекција на негови дела:

 • „Јужна ѕвезда“, 1965,
 • „Миг на времето“, 1966
 • „Композиција“, 1966
 • „Неисправен механизам“, 1966/1967
 • „Морбидно јадро“, 1966/1967
 • „ Цртеж“, 1963
 • „Градот што догорува“, 1964
 • „Без наслов“, 1968
 • „Крилеста скулптура“, 1968
 • „Јадро што зрачи“, 1968
 • „Скулптура“ 1, 1970
 • „Скулптура“ 2, 1970
 • „Скулптура“ 7, 1973
 • „Скулптура 12, 1972/1973
 • „Без наслов“, 1978
 • „Скулптура“ 10-2, 1977
 • „Скулптура“ 10-1, 1978
 • „Светлосен информатор“ 2, 1983[2].

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди