Средоземни игри 1959

III Средоземни игри
Бејрут 1959
Град домаќин Бејрут, Либан
Број на држави 11
Број на спортисти 792
Број на спортови 17
Број на натпревари 106
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 23 октомври 1959
Стадион

III Средоземни игри се одржале во Бејрут, Либан. На игрите учествуваче 792 спортисти (сите мажи) од 10 земји-учеснички. Настанот се одржал од 11 до 23 октомври 1959.

По одржувањето на првите две Средоземните игри во Африка и Европа, ова биле првите игри кои се одржале во Азија. Со тоа, првите три Средоземни игри биле одржани во трите континенти, од кои се сите земји-учеснички.

Освојувачи на медалиУреди

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Франција 26 27 16 69
2   Обединети Арапски Емирати 23 21 30 74
3   Турција 13 8 1 22
4   Италија 12 5 4 21
5   СФР Југославија 11 9 8 28
6   Грција 8 9 13 30
7   Шпанија 5 12 12 29
8   Либан (домаќин) 3 10 17 30
9   Тунис 3 2 1 6
10   Мароко 2 3 2 7
Вкупно 106 106 104 316

Надворешни врскиУреди