Сидеродромофобија

Со терминот сидеродромофобија (грчки σίδηρος - sideros, "железо", δρόμος - dromos, "пат" и φόβος - phobos, "страв") се означува една посебна психофобична состојба на страв од патување со воз.

Поглед од воз во движење

Оваа фобија може да предизвика напади на паника и обично се поврзува со анксиозни пречки слични на оние карактеристични за клаустрофобијата, како што се тресење, чувство на недостиг од воздух и тахикардија.