Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).Тахикардија е симптом кој претставува покачување на бројот на чукања на срцето (срцева честота) над физиолошките граници. Кај човекот физиолошка граница зависи од животното доба, а кај возрасните луѓе изнесува повеќе од 100 отчукувања во минута.

Тахикардија
Синусна тахикардија.
Класификација и надворешни извори
Специјалносткардиологија
МКБ-10I47-I49, R00.0
МКБ-9427, 785.0
MeSHD013610

Покачувањето на срцевата честота може да биде дел од физиолошките појави во телото на човекот. Примери за тоа се тахикардија како последица на засилените метаболитички потреби (на пример физички напор), последица на паѓање на крвниот притисок - рефлексна тахикардија или тахикардија како последица на стимулација на срцето директно на нервите и хормоните на симатичкиот нервен систем (на пример кај психичките напнатости или страв). Тахикардијата може да се појави и поради патолошките процеси на срцето или патолошките процеси кои примарно не го зафаќаат срцето. Тахикардијата може да се подели на:

Дефиниција уреди

Тахикардија за различни возрасни групи:[1]

 • 1–2 дена: >159 отчукувања во минута (овм)
 • 3–6 дена: >166 овм
 • 1–3 недели: >182 овм
 • 1–2 месеци: >179 овм
 • 3–5 месеци: >186 овм
 • 6–11 месеци: >169 овм
 • 1–2 години: >151 овм
 • 3–4 години: >137 овм
 • 5–7 години: >133 овм
 • 8–11 години: >130 овм
 • 12–15 години: >119 овм
 • >15 години – возрасен: >100 овм

Наводи уреди

 1. Custer JW, Rau RE, eds. Johns Hopkins: The Harriet Lane Handbook. 18th ed. Philadelphia, PA: Mosby Elsevier Inc; 2008. Data also available through еМедицина: педијатри, тахикардија.

Надворешни врски уреди

Класификација
П · Р · П