Грб на град СвиштовСвиштов

Бугарија Бугарија

Население 34 922
(според 2006)
Површина ? 2
Регистарска ознака ВТ (BG)
Административна поделба Великотрновска област
Градоначалник Станислав Благов, (СДС)
Надморска висина до 80 m
Мрежно место svishtov.bg Архивирано на 6 јули 2011 г.
Координати: 43° 37′ С, 25° 21′ И

Svishtov location in Bulgaria.png

Свиштов (бугарски: Свищoв) е град во Северна Бугарија. Тој се наоѓа во Великотрновската област и е расположен на брегот на реката Дунав. Градот е трет по големина во областа после Велико Трново и Горна Орjаховица и е административен центар на Општина Свиштов.

Старобугарското име на градот е Свештниj (буг. "Свѣщний"). Утврденото во Австриско-турскиот мировен договор од 5 август 1791 г. име е Шиштова, со што е заменет турскиот назив Zigit. Свиштов e првиот бугарски град ослободен од турско ропство.

Во Свиштов живеат 34.922 жители. Поголемиот дел од населението на Свиштов е православно. Мал дел од жителите на градот се римокатолици, главно поради миграцијата од некои од околните села, коишто се католички целосно (с. Ореш) или делумно (град Белене, с. Драгомирово).

Катедралата "Св. Троица", Свиштов