Горна Орјаховица

BUL Горна Оряховица COA.png

Горна Орјаховица

Горна Орјаховица

Бугарија Бугарија

Население 35,534[1]
(15.03.2009)
Регистарска ознака ВТ (BG)
Административна поделба Великотрновска област
Градоначалник Jордан Михтиев (ГЕРБ)
Мрежно место g-oryahovica.org
Надморска висина 140 m
Површина ? 2
Координати: 43° 8' С, 25° 42' И

Карта на Бугарија, Горна Орјаховица е означен

Горна Орјаховица (бугарски: Горна Оряховица) е град во Северна Бугарија. Се наоѓа во областа Велико Трново недалеку од градовите Велико Трново и Долна Орјаховица и архитектурниот резерват село Арбанаси. Градот е втор по големина во областа после Велико Трново и е административен центар на општината Горна Орјаховица.

ИсторијаУреди

Најраното населено место во регионот е од среднокамената епоха (вториот дел на петтото илјадолетие п.н.е.) Меѓу возвишението Камака и арбанашкото плато се пронајдени траги од подоцна тракиско село од племето кробизи. Кробизите ја изградиле тврдината Камака во 5 век п.н.е. Подоцна, во 1 век п.н.е. римјаните изградиле римска тврдина над нејзините рушевини. Ова населено место својаата економска егзистенција воглавно ја стекнува преку лозарството и винопроизводството. Животот во него продолжил до доаѓането на словените во околу 6 и 7 век. Не се пронајдени материјални докази за живот во периодот од 7 до 12 век.

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. ГРАО