Велико Трново (област)

Великотрновска област
Област Велико Търново
Карта на Бугарија, Великотрновска област е означена
мапа
Админ. центар:Велико Трново
Површина:4 662 км2
Население:293 172
Број на општини:10
Регистарска ознака:
Областен Управител:Тошко Никифоров
информација

Великотрновска област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во северниот дел на земјата и опфаќа површина од 4 661,6 км2. Населението на Великотрновска област изнесува 275,395 луѓе[1][2][3].

Список на населените места во Великотрновска област

уреди

Градовите се со задебелени букви.

Арбанаси, Балван, Белјаковец, Бижовци, Бојчеви колиби, Бојчовци, Бочковци, Бојановци, Буковец, Велико Трново, Велчево, Ветринци, Виларе, Водолеј, Војнежа, Вонешта вода, В'глевци, Врлинка, Габровци, Гаштевци, Големаните, Горановци, Горен Еневец, Дебелец, Деветаците, Дечковци, Димитровци, Димовци, Дичин, Долен Еневец, Долни Дамјановци, Дунавци, Емен, Ивановци, Илевци, Јовчевци, К'пиново, Килифарево, Кисјовци, Кладни дјал, Кл'шка река, Лагерите, Леденик, Малки Чифлик, Малчовци, Миндја, Мишеморков Хан, Момин Сбор, Нацовци, Ниќуп, Ново село, Пирамидата, Плаково, Пожерник, Поповци, Присово, Продановци, Пушево, Пчелиште, П'ровци, Радковци, Рајковци, Ресен, Русалја, Самоводене, Самсите, Сејмените, Семковци, Суха Река, С'рненци, Терзиите, Тодоровци, Хотница, Церова Корија, Шереметја, Шодековци, Шемшево, Јалово

В'рбица, Горна Орјаховица, Горски Горен Тр'мбеш, Горски Долен Тр'мбеш, Долна Орjaховица, Драганово, Крушето, Паисиj, Писарево, Поликрајште, Правда, П'рвомајци, Стрелец, Јантра

Бадевци, Баевци, Баждари, Балуци, Багалевци, Беброво, Бејковци, Берковци, Билково, Бл'сковци, Богданци, Бојковци, Босевци, Брезово, Бр'чковци, Бујновци, Бјалковци, Велковци, Вељувци, Веселина, Високовци, В'лчовци, В'лчовци, В'рзилковци, В'рлевци, Ганев Дол, Глоговец, Големани, Горнака, Горни Драгијци, Горни Крај, Горни Палици, Горни Танчевци, Горска, Граматици, Г'рдевци, Давери, Даjновци, Дараци, Дебели Р'т, Дерикотковци, Добревци, Дойнов Мост, Долни Мајан, Долни Танчевци, Донковци, Драгановци, Драганосковци, Драгијци, Драгневци, Дрента, Дуковци, Д'рлевци, Елена, Зеленик, Иван Ивановци, Игнатовци, Илаков Р'т, Илијувци, Каменари, Кантари, Караиванци, Карандли, Киревци, Ковачи, Кожљувци, Козја река, Колари, Константин, Коњарци, Косевци, Костел, Котуци, Криљувци, Крумчевци, Лазарци, Ливадките, Мајско, Марафелци, Мартинковци, Марјан, Махалници, Мијковци, Миневци, Мирчовци, М'жлеци, Недјалковци, Нејновци, Нешевци, Николовци, Николчовци, Ничовци, Палици, Папратлива, Пашовци, Пејковци, Петковци, Попрусевци, Попска, Радовци, Рајновци, Развалаци, Ралиновци, Рајувци, Ребревци, Руховци, Садината, Светославци, Славовци, Средни Колиби, Стаматевци, Стойчевци, Стојановци, Султани, Титевци, Тодјувци, Томбето, Топузи, Треновци, Тумбевци, Т'нки Р'т, Т'ркашени, Угорјалковци, Умница, Харваловци, Хв'рлевци, Христовци, Х'невци, Чавдарци, Чакали, Червенковци, Черешов Дјал, Черни Дјал, Шилковци, Шубеци, Јаковци

Горна Хаџијска, Горско Ново село, Дедина, Дединци, Делова Махала, Долно Шивачево, Д'лги Припек, Златарица, Калајџии, Новогорци, Овоштна, Равново, Разсоха, Резач, Родина, Росно, Сливовица, Средно Село, Чешма, Чистово

Џуљуница, Добри Дјал, Драгижево, Козаревец, Љасковец, Мердања

Батак, Бутово, Бјала Черква, Вишовград, В'рбовка, Горна Липница, Димча, Долна Липница, Д'скот, Караисен, Лесичери, Михалци, Мусина, Недан, Павликени, Паскалевец, Патреш, Росица, Сломер, Стамболово

Врзулица, Стефан Стамболово, Иванча, Каранци, Куцина, Климентово, Масларево, Обединение, Орловец, Павел, Полски Сеновец, Полски Тр’мбеш, Раданово, Петко Каравелово, Страхилово

Алеково, Александрово, Б'лгарско Сливово, Вардим, Горна Студена, Делјановци, Драгомирово, Козловец, Морава, Овча Могила, Ореш, Свиштов, Совата, Хаџидимитрово, Царевец , Червена

Асеново, Балканци, Благоево, Брјаговица, Виноград, Владислав, Водно, Горски Сеновец, Железарци, Кавлак, Камен, Кесарево, Лозен, Љубенци, Мирово, Николаево, Нова В'рбовка, Ново Градиште, Стражица, Сушица, Теменуга, Царски Извор

Бјала Река, Горско Калугерово, Горско Косово Коевци, Красно Градиште, Сухиндол

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди