Свети Ѓорѓи Јанински

Свети Ѓорѓи Јанински (роден во 1810 година во село Чурхли, Гревена - починал на 17 јануари 1838 година во Јанина) — светец со потекло од Албанија. Потекнивал од многу сиромашни родители, земјоделци. Бил присилуван од Турците да се потурчи, но тој останал непоколеблив во христијанската вера заради што бил обесен во Јанина на 17 јануари 1838 година. Православната црква го почитува како светец[1].

Свети Ѓорѓи Јанински
Saint George of Ioannina Icon by Avram Dichov, 1890, Lom.jpg
Роден 1810
Чурхли, Гревена , Отоманско Царство
Починал 17 јануари 1838
Јанина, Отоманско Царство
Занимање светец

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, ed. (2009). "Јанински". Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. стр. 503.