Сванте Аугуст Арениус (Упсала, 19 февруари 1859 - Стокхолм, 2 октомври 1927) — шведски физичар и хемичар активен во многу гранки од природните науки. Бил професор по физика на универзитетот во Стокхолм 1895-1905 и станал првиот шведски нобеловец кој во 1903 година ја добил Нобеловата награда за хемија.

Сванте Арениус
Роден 19 февруари 1859
Упсала, Шведска
Починал 2 октомври 1927
Стокхолм, Шведска

Арениус се смета за основач на физикалната хемија како модерна научна дисциплина, заедно со Вилхелм Освалд и Јакоб Хенрик вант Хоф.


Надворешни врски уреди