СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

„Орде Чопела“ — средно училиште во Прилеп, Општина Прилеп[1].

Орде Чопела
Лого на СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп.png
Место
Општина: Прилеп
Место: Прилеп
Адреса: Самоилова 39 - Прилеп
Основни информации
Директор: Анета Пејоска
Број на ученици: 670
Настава на: македонски
Контакт информации
Портал ordecopela.com

Основање и развојУреди

Формирано во 1957 г. како средно земјоделско училиште по името Кузман Јосифовски-Питу, а подоцна во 1960 бил формиран и хемиско-технолошкиот училиштен центар Борка Талески. Во 1946 г. е формирано средно тутунско училиште како Орде Чопела, подоцна со трансформација на овие три средни училишта во 1983 г. се формирало едно средно стручно училиште под името Орде Чопела.

СтрукиУреди

Во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп функционираат следниве струки и профили:

 • хемиско-технолошка струка[2]
  • прехранбен техничар
  • техничар нутриционист
  • хемиски лабораториски техничар
  • техничар за козметички и хемиски производи
 • земјоделско-ветеринарна[3]
  • техничар по ветеринарна медицина
  • агротехничар
  • техничар по фитомедицина
 • лични услуги[4]
  • техничар за очна оптика
 • здравствена струка
 • медицински лабораториско-санитарен техничар
 • градежно-геодетска струка
 • геодетски техничар
 • градежен техничар
 • архитектонски техничар

Учество на натпревариУреди

Освоени наградиУреди

Познати личности кои учеле во ова училиштеУреди

Тодороски Кирил

Познати личности кои предавале во ова училиштеУреди

НаводиУреди

souordecopela.edu.mk/struki-profili/hemisko-tehnoloshka-struka/ хемиско-технолошка струка

souordecopela.edu.mk/struki-profili/zemjodelsko-veterinarna-struka/ земјоделско-ветеринарна струка

Надворешни врскиУреди

 1. Листа на средни училишта во кои е застапено стручното образование во Република Македонија
 2. „Хемиско-технолошка струка - СОУ Орде Чопела - Прилеп“. Архивирано од изворникот на 2012-11-11. Посетено на 2012-05-21.
 3. „Земјоделско-ветеринарна струка - СОУ Орде Чопела - Прилеп“. Архивирано од изворникот на 2012-11-11. Посетено на 2012-05-21.
 4. „Лични услуги - СОУ Орде Чопела - Прилеп“. Архивирано од изворникот на 2012-11-11. Посетено на 2012-05-21.