Рудолф Болтман (германски: Rudolf Bultmann, 20 август 1884 - Марбург, 30 јули 1976 ), бил познавач на Новиот завет и германски теолог.

Биографија

уреди

По студирањето на неколку германски универзитети, работел како професор на Новиот завет . Тој применал на критични методи во работата на радикалниот скептицизам, особено во анализата на Евангелието, кое е претставено во историјата на неоптичната традиција( 1921, 1931, 1934 ). Во делото на Исус со (1926)збора, тој зборува за мисијата на Христос во која ги собрал своите ученици, но на крајот доаѓа до идејата дека целосно ја негира неговата откупна мисија и неговото морално учење.Со екстремен историски скептицизам, паралела меѓу историјата и религијата покажува потреба да се демитологизира Новиот завет . Ги цитира митолошките елементи на Новиот заветбезгрешно зачнување и раѓање) и тврди дека евангелската приказна е заснована на митолошки концепти на Универзумот. Бултман сметал дека ако митскиот елемент целосно бил исфрлен, вистинското значење на Евангелието целосно ќе го изгуби своето значење.

Помеѓу предавањата на Бултман ги слушале и предавањата на Мартин Хајдегер,истакнат германски филозоф.

Негови дела

уреди

Бултман бил плоден писател, а неговите најважни дела се: Der Stil der paulinischen Predigt und die low stoische Diatribe ( 1910 ); Die Erforschung der noptischen Evangelien ( 1925 ); Das Evangelium des Johannes ( 1941 ).

Наводи

уреди
Blomberg, Craig L. (1987). The Historical Reliability of the Gospels. Leicester, England: Inter-Varsity Press. ISBN 978-0-87784-992-6.
Borg, Marcus J. (1994). Jesus in Contemporary Scholarship. ISBN 978-1-56338-094-5.
Broadhead, Edwin K. (2011). „Implicit Christology and the Historical Jesus“. Во Holmén, Tom; Porter, Stanley E. (уред.). Handbook for the Study of the Historical Jesus. 2. Leiden, Netherlands: Brill. стр. 1169–1182. ISBN 978-90-04-17092-6.
Bultmann, Rudolf (1910). Der Stil der paulinischen Predigt und die kynisch-stoische Diatribe (германски). Göttingen, Germany: Vandenhoeck & Ruprecht. Посетено на 3 April 2018.
Предлошка:Long dash (1971). The Gospel of John: A Commentary.
Предлошка:Long dash (1984) [1941]. „New Testament and Mythology“. Во Ogden, Schubert M. (уред.). New Testament and Mythology and Other Basic Writings. Philadelphia: Fortress Press (објав. 1989). стр. 1–43. ISBN 978-0-8006-2442-2.
Предлошка:Long dash (1991). „Jesus and the Eschatological Kingdom“. Во Johnson, Roger A. (уред.). Rudolf Bultmann: Interpreting Faith for the Modern Era. Minneapolis, Minnesota: Fortress Press. стр. 91–102. ISBN 978-0-8006-3402-5.
Предлошка:Long dash (2004). „New Testament and Mythology: The Mythological Element in the Message of the New Testament and the Problem of Its Re-Interpretation“. Во Evans, Craig A. (уред.). The Historical Jesus: Critical Concepts in Religious Studies. Volume I: The History of the Quest: Classical Studies and Critical Questions. London: Routledge. стр. 323–358. ISBN 978-0-415-32751-0.
Busse, Roger S. (2014). To Be Near the Fire: Demonic Possession, Risk Analysis, and Jesus' War on Satan. Eugene, Oregon: Resource Publications. ISBN 978-1-62564-811-2.
Congdon, David W. (2015a). Rudolf Bultmann: A Companion to His Theology. Eugene, Oregon: Cascade Books. ISBN 978-1-62564-748-1.
Предлошка:Long dash (2015b). The Mission of Demythologizing: Rudolf Bultmann's Dialectical Theology. Minneapolis, Minnesota: Fortress Press. ISBN 978-1-4514-8792-3.
Cross, F. L.; Livingstone, E. A., уред. (2005). The Oxford Dictionary of the Christian Church (rev. 3rd. изд.). Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-280290-3.