Рудник „Бучим“

(Пренасочено од Рудник Бучим)

Рудник „Бучим“ — единствен рудник за бакар во Македонија, кој се наоѓа во околината на градот Радовиш.

Рудник „Бучим“
Типдруштво со ограничена одговорност
Oснована1972
СедиштеМакедонија Радовиш, Македонија
Дејнострударство
Порталbucim.com.mk

Рудникот е оддалечен 15 километри од најблискиот град Радовиш, 35 километри од Штип и 130 километри од главниот град Скопје. Рудникот Бучим е од отворен тип и произведува бакарен концентрат кој содржи бакар и злато. Обработува преку 4,5 милиони тони руда годишно и произведува над 40.000 тони бакарен концентрат кој содржи бакар и злато.[се бара извор]

Со 650 директно вработени, рудникот е најголемиот локален работодавец во регионот.

Од 2005 година, рудникот за бакар Бучим е дел од Солвеј Инвестмент Групацијата, приватна меѓународна групација за рударство и метали со седиште во Швајцарија. Главни области на експертиза се инвестирањето во индустриски проекти, рестартирање на производствени компании и развој на гринфилд проекти.

Период до 2005 годинаУреди

 
Површинскиот коп на рудникот во Бучим

До 1999 година рудникот беше во државна сопственост. За тоа време инвестирал и изградил сопствен дисконтен центар со ладилници, спортско-рекреативен центар Шампион со базени и ресторан, рударско одморалиште во Дојран, амбуланта, поседувал акционерски капитал во АД Голдмак - Радовиш и поситни удели во други реномирани македонски фирми и банки.

Од 1999-2003 година со рудникот управува фирмата „Семкорп“.

Идејата за рудникот Бучим започнала во далечната 1972 година[1] со одлуката да се изгради, а самиот рудникот започнал со експлоатација во 1979 година како рудник за бакар и злато од отворен тип.[2] Рудникот до 2000 година, работи како претпријатие во сопственост на државата, а потоа во рамките на приватна компанија, функционира сè до почетокот на 2003 година, кога таа компанија банкротира и производството е времено запрено. Новата ера за Бучим започна во почетокот на 2005 година, Солвеј Инвестмент Груп го презеде рудникот, победувајќи на меѓународниот тендер.

НаводиУреди

  1. Press, Istok. „„Боров Дол" за спокојна работа на „Бучим" до 2031 година | Istok Press“. Посетено на 2020-05-18.
  2. www.google.com https://www.komoraoai.mk/images/komora/presing/Presing_41_web.pdf&usg=AOvVaw0X9_FuTvL41X0lK_XNhYvE. Посетено на 2020-05-18. Отсутно или празно |title= (help)

Надворешни врскиУреди