Ростислав (кнез)

(Пренасочено од Ростислав)

Ростиславморавски кнез. Тој испратил молба до византискиот цар Михаил III со барање да му испрати мисионери кои ќе го шират христијанството на словенски јазик. Бидејќи Германите сакале да ги потчинат словенските племиња кажувајќи дека христијанството треба да се шири само на латински јазик. Но сепак духот на словенските браќа Константин и Методиј не запрел и по макотрпните борби, т.е. докажуваната кај папата во Рим продолжуваат со ширење на христијнаството на словенски јазик и по смртта на Кирил Филозоф во 869. Методиј ја продолжува оваа дејност заедно со своите ученици каде што по неговата смрт за наследник го именува Горазд.

Ростислав
Икона на кнезот Ростислав
Кнез на Моравија
На престол846–869 или 870
ПретходникМојмир I
НаследникСватоплук I
Роден(а)Непознат
Починал(а)870
Почивалиште
Непознато
СопружникНепозната
ДецаНепознати
ДинастијаДинастија на Мојмир
ТаткоНепознат
МајкаНепозната