Рејс ул-Ќутаб (османски турски: رئيس الكتاب), или Рејс Ефенди (رئیس آفندی) — висока функција во администрацијата на Отоманското Царство. Во превод како „началник на книжниците “ или „главен службеник“, носителот на функцијата првично бил шеф на канцеларијата на Царскиот Совет, претворајќи се во аналог на министер за надворешни работи . Во 1836 година, со основањето на османлиското Министерство за надворешни работи за време на реформите во Танзиматот, титулата рејс ул-ќутаб била формално сменета во министер за надворешни работи (Hariciye Nazırı).

Опис на Реис Ефенди, околу. 1809 година

Воспоставување и еволуција

уреди

функцијата за првпат е потврдена во раните 1520-ти, и според голема веројатност, била воведена од страна на Сулејман Величествениот (р. 1520–66), [1] иако можеби постоела многу порано од тогаш. [2] Како што потврдува неговото име - reis ül-küttab значи исто колку и „главниот писар“ или „главниот службеник“ - функцијата била задолжена за службениците на Царскиот Совет (диван), кој ја формирал владата на Отоманското Царство. [1] [3]

Пред владеењето на Сулејман, функциите на канцеларијата ги делеле емин-и ахам („депозитар“) и нишанџи („канцелар“). Аналози постоеле и во другите источни исламски држави, како и во османлиските провинции, каде што диван ефенди претседавал со советот на локалните гувернери (валија). Според Ј. Дени, воспоставувањето на reis ül-küttab било пренесување на оваа практика во главниот град. [3] Неговото основање се совпаднало со постепеното зголемување на бројот на службеници приврзани кон различните високи функции и државни оддели, што започнало под времето на Сулејман и продолжило во 17 век; на пример, во околу 1530 година имало 7 дефтердари и 11 нишанџии, за да тој број се зголеми на 9 односно 25 во за 1561 година. [1] Првиот службеник на оваа функција веројатно бил извесен Хајдар Ефенди, кој починал во 1523/4 година, но првиот познат носител бил историчарот Celâlzâde Mustafa Çelebi [de; tr], кој ја извршувал функцијата од 1524/5 до неговото унапредување во нишанџи во 1534 година. [1] [3]

Во 16 и 17 век, рејс ул-ќутаб бил извлечен од високиот секретарски персонал на везирите или, почесто, и од почетокот на 17 век, скоро исклучиво, на Големиот везир. Воспоставена била редовна линија за унапредување (тарик), при што еден рејс ул-ќутаб можел да напредува од обичен секретар на секретаријатот на Големиот везир до постар службеник и на крајот до шеф на бирото (mektubcı). Последната функција имала непосредна близина со Големиот везир и претставувала отскочна даска за највисоките функции во царството. [3]

Функции

уреди
 
Прием на францускиот амбасадор од страна на Големиот везир и Царскиот совет во 1724 година

Рејс ул-ќутаб служел и имал близок контакт со Големиот везир, често придружувајќи го во посетите кај султанот, и на посетите со странски амбасадори. Меѓутоа, иако тој присуствувал на состаноците на Диванот, пристигнувајќи и заминувајќи по везирите, тој немал право да зборува сам во него или директно со султанот и бил должен да го стори тоа преку Големиот везир.

Неговата главна улога била како шеф на Одделот за Диванот ( divan-i hümayun kalemi ), кој пак бил поделен на три дела: beylik, под beylikçı од средината на 17 век, кој бил одговорен за изготвувањето и објавување на сите царски декрети (ферман) или уредби (евамир) и за чување архива на оригиналите на сите закони и прописи (канун) и договори со други држави; тахвилот, кој бил одговорен за издавање на секоја диплома (берат) на провинциските гувернери, судии и тимариоти; функцијата ru'us („одредби“), задолжена за обезбедување разни службеници, како и исплата на пензии од трезорот или од добротворни институции ( вакф ). Целата државна преписка, освен воени или финансиски работи, била во негови раце. [2] [3]

Друг подреден службеник, amedcı divan-i hümayun („референт на Диванот“), бил одговорен за дипломатско допишување и за водење на евиденција за меморандумите (telhis) и извештаите (takrir) презентирани на султанот од големиот везир во име на Диванот. Рејс ул-ќутаб ги носел овие документи во посебна торба на состаноците на Царскиот совет. Големиот везир таму им ги читал на собраните министри, а потоа ги давал на друг специјален службеник, telhiscı („писател на меморандуми“). [2] [3]

Зголемување на важноста

уреди
 
Рејс ул-ќутаб (центар) со Големиот Драгоман (лево) и Ич Ага (десно)

До почетокот на 17 век, рејс ул-ќутаб бил помал по ранг и подреден на нишанџи, но сукцесијата на способниот реис, заедно со неможноста на некои од именуваните нишанџи резултирале во опаѓање на вторите и раст на моќта на рејс ул-ќутаб. [3] Станувањето приврзани за Големиот везир му овозможило на рејсот да се ослободи од контролата врз нишанџијата, и се совпаднало со зголемувањето на трансферот на државните работи од Царскиот совет исклучиво на надлежноста на Големиот везир. [2]

Зголемувањето на важноста на надворешните односи за отоманското Царство од овој период исто така играло улога, бидејќи реисот бил одговорен за проверка на договорите архивирани во Бејлик и заверување на одговорите на барањата, белешките и молбите на странските амбасадори до Отоманската влада. [3] Овој процес довел да до реис ул-ќутаб постепено да прерасне во де факто министер за надворешни работи, улога што се утврдила по успешното водење на преговорите за Договорот од Карловиц во 1699 година од тогашниот рејс ул-китаб, Рами Мехмед Ефенди . [2] Како и да е, протоколно и церемонијално, reis ül-küttab сепак ја задржал својата прилично помлада позиција до крајот на 18 век; на пример, тој не смеел да седи во седиштето на Царскиот совет, но имал седиште надвор, reis tahtası, и неговата улога во дворските церемонии останале ограничена. [3]

Така останало до Селим III , кога реформата на Диванот во 1792 година му овозможило да стане еден од десетте по функција членови на Советот. [3] Оттогаш, reis ül-küttab станал официјално одговорен за надворешните односи, улога што се одржувала до укинувањето на функцијата, на 11 март 1836 година, заедно со неговиот аналог за внатрешни работи, Кахи Бег, и нивно заменување со два нови -стилски министерства. [3]

Рејс ул-ќутаб кои станале Големи везири

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Imber 2002.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Akyıldız 2009.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 Deny 1995.

Извори

уреди
  • Akyıldız, Ali (2009). „reisülküttab“. Во Ágoston, Gábor; Masters, Bruce (уред.). Encyclopedia of the Ottoman Empire. New York: Facts On File, Inc. стр. 486–487. ISBN 0-8160-6259-5.CS1-одржување: ref=harv (link)