Дел од темата

ИсламИсторија на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Рекат (од арапски: ركعة) е една единица на исламската молитва, или намаз. Секоја молитва се состои од различен број на рекати:

  • Сабах — молитва во мугри: 2 реката
  • Пладне — пладневна молба: 4 реката
  • Икиндија — попладневна молба: 4 реката
  • Акшам — молитва на зајдисонце: 3 реката
  • Јација — ноќна молитва: 4 реката

Петочната молитва (џума) се состои од 2 реката и се врши наместо пладне.

Составни делови на рекатот

уреди

1 Се врши само во првиот рекат од молитвата.
2 Во вториот рекат се врши само првата негова половина во 3/4-рекатска молитва како Ел-Зур(4) или Ел Магреб(3), додека во целост се врши во последниот рекат во секоја стандардна н-рекатска молитва (намаз).
3 Се врши само во последниот рекат на молитвата.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди