Отвори го главното мени

Радое Домановиќ

Радое Домановиќ (Овсиште кај Топола, 16 февруари 1873 - 17 август 1908 Белград) е најистакнат писател на сатирични приказни во епоха на реализмот во српската книжевност.

Радое Домановиќ
Radoje Domanovic.PNG
Роден/а 16 февруари 1873
Кралство Србија с. Овсиште (Топола), Кнежевство Србија
Починат/а 17 август 1908
Кралство Србија Белград, Кралство Србија
Занимање писател, новинар
Националност Србин
Период 1893–1908
Жанр лирика
Книжевно движење реализам

Кога го завршил филолошкиот факултет на Високата школа во Белград, работел како професор по српски јазик и книжевност и историја. Политички бил активен како писател и публицист, соработник на опозициските весници.

Неговата професорска работа е типична за напреден интелектуалец во тоа време: постојано е отпуштан од работа, преместуван е од едно на друго место, за на крај да заврши како коректор на државните весници. Припаѓал на боемскиот круг со Милован Глишиќ и Јанко Веселиновиќ. Пред крај на неговиот живот, длабоко разочаран, живеел во тешка положба, во беда и немаштија, и умрел напуштен и очаен.

ДелаУреди

За животот објавил Приказни (1899), потоа Чича Мита од народот, Прекинување на страстите и останати приказни (1902), Кралевиќ Марко по втор пат меѓу Србите, Данга, Водач (1902), Три приказни за младината (1903) и Приказни (1905).

Негови најзначајни дела се:

  • Страдија
  • Данга
  • Водач
  • Кралевиќ Марко по втор пат меѓу Србите
  • Размислување на еден обичен српски вол
  • Мртво море
  • Прекинување на страстите

Надворешни врскиУреди