Пунски јазик

Пунски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици. Овој јазик бил зборуван во Картагина во Северна Африка од страна на Пуните како и покрај земјите во Средоземно Море. Се претпоставува дека пунскиот јазик бил биолошка и културна смеса од говорите на Берберите и Феникијците, како и кипарските колонисти.

Пунски
Застапен воТунис, Мароко, Алжир, јужна Иберија, Либија, Малта
ИзумренI милениум
Јазично семејство
Претходни облици:
феникиски
  • пунски
Јазични кодови
ISO 639-3xpu
Linguistxpu

ПоврзаноУреди