Просперо (месечина)

Просперо е релативно мал ретрограден неправилен сателит на Уран откриен на 18 јули 1999 година од страна на астрофизичарот Метју Холман и неговиот тим. Му била доделена привремената ознака S/1999 U 3. Потврден како Уран XVIII името го добил по волшебникот Просперо од драмата на Вилијам Шекспир - Бура.

Просперо
Слика од откривањето на Просперо во Јули 1999
Откривање
Откривач
Откриено18 juli 1999
Орбитални особености
Главна орбита полупречник
16,256,000 km[1][2]
Занесеност0.4448[2]
1978.29 dena
Наклон152°[1] (до еклиптиката)[1]
Месечина наУран
Физички особености
Среден полупречник
25 km (проценка)[3]
~8000 km² (проценка)
Зафатнина~65,000 km³ (проценка)
Маса~8.5×1016 кг (проценка)
Средна густина
~1.3 g/cm³ (претпоставена)
~0.0063 m/s² (проценка)
~0.021 km/s (проценка)
?
?
Албедо0.04 (assumed)[3]
Температура~65 K (проценка)
Анимација од слики направени при неговото откривање кои го прикажуваат движењето на Просперо меѓу ѕвезди во позадина

Орбиталните параметри наведуваат дека можеби припаѓа на истото динамично јато како и Сикоракс и Просперо, што укажува на тоа дека имаат заедничко потекло.[4] Но, ваквото стојалиште не се совпаѓа со неговите забележани бои. Сателитот кога е осветлен има неутрална (сива) боја (боен показател BV=0,80, RV=0,39),[5] лична на Сетебос, но различна од Сикоракс (кој е светло црвен).

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Sheppard, Jewitt & Kleyna 2005, стр. 523, Table 3.
  2. 2,0 2,1 Yeomans, Donald K. (2007-06-28). „Planetary Satellite Mean Orbital Parameters“. JPL/NASA. Посетено на 2008-01-19.
  3. 3,0 3,1 Sheppard, Jewitt & Kleyna 2005, стр. 523, Table 3 ... ri (km) ... 25 ... i Radius of satellite assuming a geometric albedo of 0.04.
  4. Grav, Tommy; Holman, Matthew J.; Gladman, Brett J.; Aksnes, Kaare Photometric survey of the irregular satellites, Icarus, 166, (2003), pp. 33–45. arXiv:astro-ph/0301016
  5. Grav, Holman & Fraser 2004.