Продавница на тајни

Продавница на тајни (италијански: La Butique del Mistero) е збирка раскази од италијанскиот писател Дино Буцати (Dino Buzzati), оригинално објавена во Милано, во 1968 година. На македонски јазик, за првпат збирката е објавена во 2005 година, во издание на „Независни изданија ТНИД Ѓурѓа“ - Скопје, во рамките на едицијата „Меридијани“, по што следувало и второ издание во 2006 година, во библиотеката „Ризница“. Преводот од италијански јазик го направила Радица Никодиновска.

Технички одлики уреди

Збирката е печатена во печатницатаЕвропа 92“ од Кочани, во мал формат (20 сантиметри), во мек повез и има 192 страници. Книгата е каталогизирана во Народната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-920-48-6. На предната корица е наоѓа илустрацијата „Нобиле“ од Дино Буцати, додека на задната корица е даден кус осврт врз животот и делото на Буцати. Лектурата на книгата ја извршила Виолета Танчева-Златева, а ликовното обликување е дело на Славко Јовановски.[1]

Содржина уреди

Збирката „Продавница на тајни“ содржи предговор и 25 раскази:[1]

 • Седумте гласници
 • Напад на големата колона
 • Седумкатница
 • Сепак некој тропа на вратата
 • Шинел
 • Нешто што почнува на буквата Л
 • Војничка песна
 • Нешто се случило
 • Глувци
 • Болниот тиранин
 • Светци
 • Ходникот на големиот хотел
 • Сеќавање на поетот
 • Колумбар
 • Строго доверливо до господинот директор
 • Грпки во градината
 • Волшебното палто
 • Ајфеловата кула
 • Девојката која пропаѓа
 • Двајцата возачи
 • Крај на светот
 • Залудни канења
 • Лебарка
 • Зајци под месечината
 • Јајце

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 Дино Буцати, Продавница на тајни, ТНИД “Ѓурѓа”, Скопје, 2005.