Никола (принц на Грција)

(Пренасочено од Принц Никола (Грција))

Принц Никола (грчки: Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας; 22 јануари 1872 во Атина - 8 февруари 1938 во Атина) бил третиот син на Георги I, крал на Грција, и Големата кнегиња Олга Константиновна.

Принц Никола
Никола, принц на Грција и Данска
Почивалиште
Кралски гробишта, Атина
СопружникЕлена Владимировна
ДецаОлга
Елизабета
Марина
ДинастијаДинастија Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Гликсбург
ТаткоГеорги I
МајкаОлга Константиновна

Тој се оженил за руската кнегиња Елена Владимировна на 29 август 1902 година и имале три деца:

Заедно со своите браќа, тој помогнал во одржувањето на првите Летни олимписки игри во 1896 година во Атина по 393 година.