Предлошка:Масти во разни храни (табела)

Храна Заситени Моно-
незаситени
Поли-
незаситени
Како тежински постоток (%) од вкупните маснотии
Готварски масла
Алгино[1] 4 92 4
Репкино[2] 8 64 28
Кокосово 87 13 0
Пченкарно 13 24 59
Памуково[2] 27 19 54
Маслиново[3] 14 73 11
Палмојаткино[2] 86 12 2
Палмино[2] 51 39 10
Кикириткино[4] 17 46 32
Оризово 25 38 37
Шафраникино, високоолеинско[5] 6 75 14
Шафраникино, линолно[2][6] 6 14 75
Соино 15 24 58
Сончогледово[7] 11 20 69
Синапово 11 59 21
Млечни производи
Млечна маст[2] 66 30 4
Сирење, жолто 64 29 3
Сирење, жолто обезмастено 60 30 0
Сладолед, гурмански 62 29 4
Сладолед, лесен 62 29 4
Млеко, полномасно 62 28 4
Млеко, 2 % 62 30 0
*Шлаг[8] 66 26 5
Месо
Говедско 33 38 5
Мелена говедска кртина 38 44 4
Кременадла 35 44 8
Шунка 35 49 16
Пилешки гради 29 34 21
Пилешко 34 23 30
Мисиркини гради 30 20 30
Мисиркин копан 32 22 30
Риба, атлантска слузоглавка 23 15 46
Лосос 28 33 28
Виршла, говедска 42 48 5
Виршла, мисиркина 28 40 22
Хамбургер 36 44 6
Чизбургер 43 40 7
Сендвич со похувано пилешко 20 39 32
Седвич со пилешко на скара 26 42 20
Колбас 37 46 11
Колбас, мисиркин 28 40 22
Пица, колбаси 41 32 20
Пица, кашкавал 60 28 5
Оревести плодови
Бадеми, печени 9 65 21
Индиски ореви, печени 20 59 17
Макадамија, печена 15 79 2
Кикиритки, печени 14 50 31
Пекани, печени 8 62 25
Ленено семе, мелено 8 23 65
Сусам 14 38 44
Соини зрна 14 22 57
Сончогледови семки 11 19 66
Ореви, печени 9 23 63
Слатки и печива
Чоколадо 59 33 3
Џвакачки бомбони 14 44 38
Колаче, овес и суво грозје 22 47 27
Колаче, чоколадни парченца 35 42 18
Колач, жолт 60 25 10
Данско печиво 50 31 14
Готварски и трпезни масти
Путер, парче 63 29 3
Путер, матен 62 29 4
Маргарин, парче 18 39 39
Маргарин, канче 16 33 49
Маргарин, обезмастен, канче 19 46 33
Свинска маст 39 45 11
Растителна маст 25 45 26
Пилешка маст 30 45 21
Говедска маст 41 43 3
Гускина маст[9] 33 55 11
Салатен прелив, сино сирење 16 54 25
Салатен прелив, италијански 14 24 58
Други
Жолчкина маст[10] 36 44 16
Авокадо[11] 16 71 13
Кога не е поинаку укажано во полињата, изворот е:[12]
* 3 % се трансмасти

Наводи

 1. „Thrive Culinary Algae Oil“. Посетено на 7 јануари 2019.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Anderson D. „Fatty acid composition of fats and oils“ (PDF). Colorado Springs: University of Colorado, Department of Chemistry. Посетено на 8 април 2017.
 3. „NDL/FNIC Food Composition Database Home Page“. United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service. Посетено на 21 мај 2013.
 4. „Basic Report: 04042, Oil, peanut, salad or cooking“. USDA. Архивирано од изворникот на 9 март 2016. Посетено на 16 јануари 2015.
 5. „Oil, vegetable safflower, oleic“. nutritiondata.com. Condé Nast. Посетено на 10 април 2017.
 6. „Oil, vegetable safflower, linoleic“. nutritiondata.com. Condé Nast. Посетено на 10 април 2017.
 7. „Oil, vegetable, sunflower“. nutritiondata.com. Condé Nast. Посетено на 27 септември 2010.
 8. USDA Basic Report Cream, fluid, heavy whipping
 9. „Nutrition And Health“. The Goose Fat Information Service.
 10. „Egg, yolk, raw, fresh“. nutritiondata.com. Condé Nast. Посетено на 24 август 2009.
 11. „09038, Avocados, raw, California“. National Nutrient Database for Standard Reference, Release 26. United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service. Архивирано од изворникот на January 10, 2014. Посетено на 14 август 2014.
 12. „Feinberg School > Nutrition > Nutrition Fact Sheet: Lipids“. Northwestern University. Архивирано од изворникот на 20 јули 2011.