{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Carya|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Пекан (Carya illinoinensis) е вид на гикори со потекло од Мексико и југот на САД.[1][2]

Пекан
Carya illinoinensis
Morton Arboretum acc. 1082-39*3
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Carya
Вид: Пекан
Научен назив
Carya illinoinensis
(Wangenh.) K.Koch
Natural range of Carya illinoinensis
Синоними[1]
 • Carya oliviformis (Michx.) Nutt.
 • Carya pecan (Marshall) Engl. & Graebn.
 • Hicorius pecan (Marshall) Britton
 • Juglans illinoinensis Wangenh.
 • Juglans oliviformis Michx.
 • Juglans pecan Marshall

"Пекан" доаѓа од алгонкинскиот збор кој различно се однесуваат на пекани, ореви и гикори ореви,[3] или пошироко на било кој орев кој бара камен за да се скрши.[4] Постојат многу варијанти на изговор, некои регионални и другите не се.[5] Најчестиот Американски изговор е /pјасˈкɑːn//piˈkɑːn/; најчестиот Британски изговор е /pɪˈкæn//pɪˈkæn/. Невообичаено, во Соединетите Американски Држави, дури и во регионот, нема формиран заеднички термин за "точниот" изговор.[6]

Наводи

уреди
 1. 1,0 1,1 Carya illinoinensis. Информативна мрежа за гермоплазмени ресурси. Служба за земојоделско истражување, Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 2009-10-15. (англиски)(англиски)
 2. Flora of North America: Carya illinoinensis
 3. „pecan, n.“. OED Online. Oxford University Press. March 2016. < French (Mississippi Valley) pacane (1712; 1721 in the source translated in quot. 1761 at sense 1) < Illinois pakani (= /pakaːni/); cognates in other Algonquian languages are applied to hickory nuts and walnuts. Compare Spanish pacano (1772; 1779 in a Louisiana context). Отсутно или празно |url= (help)
 4. „History of Pecans – National Pecan Shellers Association“. Ilovepecans.org. Посетено на 2010-06-03.
 5. See "pecan" at Wiktionary.
 6. Harvard Dialect Survey, Bert Vaux and Scott Golder, 2003.