Сончогледово масло

Сончогледовото масло се добива од семето на сончогледот (Helianthus annuus). Сончогледовото масло најчесто се користи во храната како масло за пржење и во козметичките препарати за смекнување кожа. Првото масовно индустриско производство на сончогледово масло се случило 1835 година во тогашната Руска Империја.[1][2] Денес Русија и Украина се најголемите производители на сончогледово масло.[3]

Сончогледово масло
Холандско масло Зонеблумоли

НаводиУреди

  1. Кряженков, Анатолий (2003). „Сметливые на все руки“. Подъём (руски). Бр. 2003–6.
  2. Кондратьева, И., ed. (1994). "Алексеевка" (in Russian). Города России: энциклопедия. М.: Большая российская энциклопедия. стр. 17–18. ISBN 5-85270-026-6. http://dic.academic.ru/dic.nsf/city_of_russia/26. 
  3. UN Food & Agriculture Organisation (FAO)