Петре Богданов - Кочко

политичар
(Пренасочено од Петре Богданов)

Петре Богданов - Кочко (Скопје, 12 март 1913 - Скопје, 22 февруари 1988), македонски композитор, оперски пејач (тенор) и организатор на музичкиот живот во Македонија.

Податотека:Кочко.jpg
Петре Богданов - Кочко

Учесник е во НОВ на Македонија. Во Агитпропот на Главниот штаб на НОВ и ПОМ ја вршел функцијата референт за школство со задача на слободната територија во Западна Македонија во периодот септември-декември 1943 година да ги организира првите училишта на македонски јазик. Во 1944 година работи околу прашањето на Македонците од Егејска Македонија. Во својство на претставник на Главниот штаб на НОВ и ПОМ определен период е присутен во Егејска Македонија каде ги координира активностите на македонското националноослободително движење од Егејска Македонија со грчкото народноослободително движење.[1] Бил делегат на Првото заседание на АСНОМ.

По војната, еден е од основачите на Операта на Македонскиот народен театар и на првото музичко училиште, прв претседател на Друштвото на музичарите на Македонија. Како пејач оствари низа значајни улоги.

НаводиУреди

  1. Александар Литовски „Јубилеен календар за Егејскиот дел на Македонија во 2009 година“, Организација на Македонците-потомци од Егејскиот дел на Македонија, Битола, 2009.

ЛитератураУреди

  • Дејан Алексиќ, Ацо Димитровски, Јанко Николовски „Петре Богданов-Кочко: еден значаен живот“, Скопје, 2002.

Надворешни врскиУреди