Пантенол е алкохолен аналог на пантотенската киселина (витамин B5), и со тоа е провитамин на витаминот B5. Во организмите брзо се оксидира до пантотенат. Пантенолот е високо вискозна безбојна течност на собна температура, но солите на пантотенската киселина (на пример натриум пантотенат) се прашоци (обично бели).

Пантенол
Stereo, skeletal formula of panthenol (R)
Назнаки
16485-10-2 Н
81-13-0 R Н
3DMet B00882
ATC код A11HA30
D03AX03, S01XA12
Бајлштајн 1724945, 1724947 R
ChEBI CHEBI:27373 Н
ChEMBL ChEMBL1200979 Н
ChemSpider 4516 Ок
115991 R Н
4677984 S Н
EC-број 240-540-6
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
KEGG D03726 Ок
MeSH dexpanthenol
PubChem 4678
131204 R
5748487 S
RTECS-бр. ES4316500
UNII 1O6C93RI7Z Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colourless liquidПредлошка:Contradict-inline
Густина 1.2 g mL−1 (at 20 °C)
Точка на топење
log P −0.989
Киселост (pKa) 13.033
Константа на базицитет (pKb) 0.964
Показател на прекршување (nD) 1.499
Опасност
NFPA 704
1
1
0
Смртоносна доза или концентрација:
10,100 mg kg−1 (intraperitoneal, mouse); 15,000 mg kg−1 (oral, mouse)
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Формулата на пантенолот е: HO-CH2-C(CH3)2-CH(OH)-CONH-CH2CH2CH2-OH.

Наводи уреди

  1. „dexpanthenol - Compound Summary“. PubChem Compound. USA: National Center for Biotechnology Information. 25 March 2005. Identification. Посетено на 29 June 2012.