Палатата е станбена зграда од луксузен тип, вообичаено населена со членови на аристократијата.

Тосканска палата во Прага

ИсторијаУреди

 
Трговска палата во Прага

Зборот палата доаѓа од францускиот збор и од латинското име на еден рид на кој се наоѓал Стариот Рим, каде живееле богати луѓе и некои од римските цареви. Подоцна, зборот палата го означувала станбениот дел од градот. Во средниот век, благородништвото и владетелите биле населени во замоците кои биле утврдени со различни системи на утврдувања, како со ѕидови, така и со утврди. Кога во 19. век важноста на благородништвото ослабела, палати биле нарекувани згради кои се јавни, како и големи комерцијални објекти.

Палатата како тема во уметноста и во популарната култураУреди

НаводиУреди