Пазарџичка област
Област Пазарджик
Пазарџичката област на карта на Бугарија
карта
Админ. центар:Пазарџик
Површина:4 459 км²
Население:319 358
Број на општини:11
Регистарска ознака:
Обласен управник:Ангел Чолаков
Информации

Пазарџичка област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во јужниот дел на земјата во историската област Тракија. Опфаќа површина од 4 459 км2 и има население од 275,548 жители.[1][2][3]

Список на населените места во Пазарџичка област уреди

Градовите се со задбелени букви.

Општина Батак уреди

Батак, Нова Махала, Фотиново.

Општина Белово уреди

Аканџиево, Белово, Габровица, Гољамо Белово, Д’бравите, Мененќово, Момина Клисура, Сестримо.

Општина Брацигово уреди

Брацигово, Бјага, Жребичко, Исперихово, Козарско, Равногор, Розово.

Општина Велинград уреди

Абланица, Алендарова, Биркова, Бозјова, Бутрева, Велинград, Всемирци, Враненци, Грашево, Горна Биркова, Горна Д’бева, Драгиново, Долна Д’бева, Јундола, Кандови, Крстава, Пашови, Рохлева, Света Петка, Цветино, Чолакова.

Општина Лесичово уреди

Боримечково, Динката, Калугерово, Лесичово, Памидово, Церово, Штрково.

Општина Пазарџик уреди

Априлци, Алеко Константиново, Братаница, Величково, Гелеменово, Главиница, Говедаре, Дебрштица, Добровница, Драгор, Зв’ничево, Ивајло, Јунаците Крали Марко, Љахово, Мало Конаре, Мирјанци, Мокриште, Овчеполци, Огњаново, Пазарџик, Паталеница, Пиштигово, Росен, Сараја, Сбор, Синитово, Тополи Дол, Хаџиево, Цар Асен, Црнча, Черногорово.

Општина Панаѓуриште уреди

Бања, Б’та, Левски, Елшица, Обориште, Панаѓуриште, Поибрене, Попинци, Панаѓурски Колонии, Сребриново.

Општина Пештера уреди

Капитан Димитриево, Пештера, Радилово.

Општина Ракитово уреди

Дорково, Костандово, Ракитово.

Општина Септември уреди

Бошуља, Варвара, Ветрен, Ветрен Дол, Виноградец, Горно Вршило, Долно Вршило, Злокучене, Карабунар, Ковачево, Лозен, Семчиново, Септември, Симеоновец, Славовица.

Општина Стрелча уреди

Блатница, Дјулево, Свобода, Смилец, Стрелча.

Општина Срница уреди

Медени Пољани, Побит Кам’к, Срница.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди